diumenge, 23 de gener del 2011

NO HI HA RES D'AMAGAT QUE TARD O D'HORA NO SIGUI CONEGUT

   En els darrers mesos hi ha hagut una explosió de secrets amagats que han sortit a la llum: pactes de governs, informes secrets dels ambaixadors (sobre tot dels Estats Units) i la majoria dels governs i els poderosos han quedat tocats. És el que en diuen WikiLeaks.

   Sembla com si aquell judici final de la fi dels temps es comencés a produir.

   A mi no em preocupa gaire que les coses se sàpiguen perquè les coses amagades tard o d'hora refloren. El que em preocupa és que sembla que juguem al joc de "tot s'hi val" i que divertint-nos mirant els altres no ens examinem a nosaltres mateixos.

   Reconec que un dels avantatges de la democràcia és que molts secrets tard o d'hora es poden destapar i, generalment, fora d'alguna dimissió o canvi de govern, no passa gran cosa. En les dictadures, en canvi, si algun dia hi ha una explosió social, aquesta es produeix amb molts morts i, quan esclata tot d'una, ningú sap com s'aturaran les coses. No costa gaire recordar els despropòsits de la fi del règim de Romania o el de Tunísia ara.

   El que vull subratllar davant d'aquests drapets al sol que estan sortint és la poca capacitat que tenim d'examinar-nos a nosaltres mateixos i quan sentim que un polític ha fet tal o qual disbarat ens sentim lliures de tota responsabilitat. Ens ho mirem de lluny oblidant aquell consell de Jesús que ens adverteix de la facilitat amb què descobrim la brossa a l'ull dels altres i esdevenim incapaços de veure la biga que hi ha en el nostre ull (Lc 6,41-42).

   Abans he esmentat el judici final que nosaltres erròniament el situem a la fi dels temps com si en Déu hi hagués present, passat o futur (2Pe 3,8). Es dóna en cada moment, perquè tot allò que els altres i nosaltres diem i fem a la fosca, tard o d'hora es veurà a plena llum (Mt 10,26-27).

   Insisteixo que nosaltres hem d'ésser els primers a adonar-nos dels errors de la nostra vida abans de recrear-nos en la dels altres.

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del Diumenge III de durant l'Any
23 de gener de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.