diumenge, 20 de gener del 2013

ELS POLÍTICS TENSEN LA CORDA

   Vivim i viurem en els propers temps uns moments especialment complicats. Els polítics de tots els colors tensen la corda, que és com una goma elàstica que, quan sembla que ja no es pot estirar més, encara la tensen més. El pobre votant està desconcertat per les amenaces que rep de cada banda. «Ai si votes independentisme!», «Ai si votes el contrari!». El gran objectiu d’a questa mena de polítics és fer-nos venir por. Espantar-nos.

   Com que de vida només en tenim una hem de saber viure-la en pau interior. Voteu lliurement el que millor us sembli perquè, si ara paguem impostos, vingui la situació que vingui, en continuarem pagant. Les amenaces, quan ha passat un temps, només fan riure. Tot sembla indicar que la situació de pobresa generalitzada anirà en augment però estarem molt lluny de la misèria del pobles del tercer món.

   Quina va ésser la reacció de Jesús enfront els polítics?

   Davant d’Herodes Jesús va demostrar palesament que no li tenia pas cap mena de por. Llegiu aquest relat de l’Evangeli de Lluc:

En aquell mateix moment, alguns fariseus es van acostar a Jesús i li digueren: «Vés-te'n d'aquí, que Herodes et vol matar.» Ell els respongué: «Aneu a dir a aquella guineu: “Avui i demà trec dimonis i curo malalts, i el tercer dia arribaré al terme. Però cal que avui, demà i demà passat vagi fent el meu camí, perquè no convé que un profeta mori fora de Jerusalem”» (Lc 13,31-33).

   Segons m’han explicat entesos en les escriptures la paraula “guineu” significava en aquell moment “covard”. No li té por.

   En una altra ocasió, Jesús, ja pres, és portat davant d’Herodes i torna a demostrar-li que no té cap por. És un nou relat ben significatiu:

Pilat, en sentir això, preguntà si aquell home era galileu. Quan va saber que pertanyia a la jurisdicció d'Herodes, que també es trobava aquells dies a Jerusalem, li va enviar Jesús. Herodes es va alegrar molt de veure'l. Feia temps que ho desitjava, perquè sentia a parlar d'ell i esperava veure-li fer algun prodigi. L'anà interrogant llargament, però Jesús no li contestà res. Els grans sacerdots i els mestres de la Llei, que també hi eren presents, l'acusaven amb força. Finalment, Herodes, amb la seva tropa, el menyspreà i, per escarnir-lo, li va posar un vestit llampant i el tornà a enviar a Pilat. Aquell mateix dia, Herodes i Pilat, que abans estaven renyits, es reconciliaren (Lc 23,6-12).

   Tampoc no li té por.

   Trobareu estrany que els polítics, que tenen certament el poder de fer-nos mal, tremolin més que nosaltres. Sempre van envoltats de policies que els vigilen i no són lliures d’anar on vulguin. Fins i tot els que han fet molts diners saben que qualsevol dia, per una denúncia, els poden perdre i quedar humiliats davant del poble com a malversadors dels fons públics. Viuen amb una pau més precària que la majoria de la gent.

   Pensant amb nosaltres recordem que la por no serveix per a res i per això Jesús mirava enlaire (com dient a Déu: «jo segueixo endavant») i deia als seus: «No tingueu por, petit ramat, que el vostre Pare es complau a donar-vos el Regne» (Lc 12,32).

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del diumenge II de durant l'any
20 de gener de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.