diumenge, 31 de desembre del 2017

COM ES TERGIVERSA UNA NOTÍCIA

Enguany Ucraïna ha establert celebrar dues vegades el que fem nosaltres per Nadal.

  • Fins ara, com que depenien molt de la Rússia ortodoxa, celebraven com a gran festa el dia 6 de gener. En canvi no feien la festa que nosaltres en diem Nadal.
  • A partir d’ara faran dues festes (nosaltres diríem que faran dos Nadals). Un com nosaltres el 25 de desembre i un altre, com els ortodoxos, el 6 de gener.

Aquesta decisió, com podeu entendre, te una dimensió religiosa i política alhora perquè ara l’ànima ucraïnesa mira cap a occident però encara depèn de l’ortodòxia de Moscou.

Com han donat la notícia les emissores més nostrades?

Han dit que això s’ha fet per donar una alegria als nens amb dues festes. Amb aquesta lleugeresa s’han estalviat dir el que els costa tant de dir en aquestes festes nadalenques, la vinguda i la manifestació de Jesús.

  • Per una banda el 6 de gener (que nosaltres en dient la festa dels Reis) és, per a les esglésies ortodoxes, l’esclat de la vinguda de Jesús que uns mags van reconèixer (i manifestar).
  • Per altra banda per a occident (que som nosaltres) el 25 de desembre és el dia consensuat per celebrar el naixement de Jesús i la seva vinguda al món.

Ja veieu com canvia una notícia donada d’una manera o d’una altra.

Això també passa aquí amb el Nadal i la manera de fer-lo saber. Imagineu-vos que ve un estranger que desconeix les nostres tradicions i no en sap la història. Posa la ràdio i la TV. S’informarà que, en aquestes festes, fem “cagar un munt de tiós”, que mengem torrons, que posem caganers a tort i a dret (no entendrà per què), però si no troba algú que l’orienti, desconeixerà l’origen de tot això, és a dir, l’arrel religiosa del poble que celebra el naixement de Nostre Senyor Jesucrist.

Tot depèn de com es dóna la notícia i on es posa l’accent. En comptes d’informar, desinformem. Aquesta és la trista realitat.

Si mirem des de l’aspecte polític com es tergiversa una notícia, la desinformació encara és més accentuada. Fixeu-vos com els mateixos que han infós l’odi contra la nostra terra amb campanyes organitzades i “meses” petitòries per tota Espanya, ara prenen les grans manifestacions identitàries com a promoció d’odi contra ells. I els mateixos jutges (venuts) es posen al seu costat.

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del diumenge de la Sagrada Família
31 de desembre de 2017


Per manipular eficaçment la gent, cal fer creure a tots que ningú els manipula

John Kenneth Galbraith (1908-2006)
Economista estatunidenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.