diumenge, 12 de setembre del 2010

EL PREU DE LA VISITA DEL PAPA

   S'ha aixecat una gran polseguera perquè els anglesos cobraran una quantitat a cada catòlic que assisteixi a la cerimònia del Papa. Les mateixes fonts han dit que menys mal que a Barcelona no es cobrarà res per la visita.

   Per què a Barcelona serà gratis? De despeses n'hi haurà moltes, perquè hi ha el viatge, els acompanyants, la vigilància (ja sabem que altres papes ha sofert atemptats), l'escenografia, la megafonia... Qui ho pagarà? Si no ho paguem els catòlics que l'anem a veure, algú altre traurà diners de les seves arques, oi?

   Els espanyols i els catalans som tan macos que ens refiem que els governs (estatal, autonòmic i municipal) es faran càrrec de les despeses? És clar que l'església hi posarà la seva part, però encara vivim de la protecció de l'estat. No trobeu estrany si dic que m'agradaria que els catòlics paguéssim al menys una bona part d'aquest viatge. Això ens ajudaria a tenir idees més clares perquè no s'hi val a predicar per una banda la separació entre l'església i l'estat, per altra banda criticar el cost d'un viatge com aquest i a sobre protestar si el catòlic ha de pagar alguna cosa. No serà pas menys cristià el que no hi vagi.

   El debat dels diners de l'Església encara no ha arribat a les tertúlies d'un cristià senzill i, quan en sents parlar, t'adones que vivim de tòpics. Encara vivim com criatures que ens ho donen tot pagat i podem criticar les riqueses d'un temple, d'un museu o del Vaticà sense tenir els números reals a la mà.

   Tant a la nostra parròquia com al bisbat estem fent un esforç de transparència publicant periòdicament l'estat de comptes. Segurament molts no coneixen els comptes del bisbat que té feina a pagar els sous dels capellans i a penes pot ajudar la restauració de parròquies de pobles petits. És clar que té la catedral i el museu però encara que es posés en venda ningú no ho compraria perquè són equipaments destinats precisament a aquest ús, que s'han de mantenir, i la conservació d'un edifici gran val molts diners. Recordeu el que ens va costar la teulada a la nostra parròquia.

   Torno a parlar del viatge del Papa. Evidentment, valdrà molts diners, com ho val l'escenografia de qualsevol cantant, o l'apertura del camp Nou per fer alguna mena d'actes, o el viatge de qualsevol polític, ni que sigui dintre del nostre mateix país.

   En tot cas el debat haurà d'ésser preguntar-nos quins avantatges o inconvenients comporta la visita del papa a un país com el nostre. D'això en parlaré en l'article de la setmana que ve.

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del Diumenge XXIV de Durant l'Any
12 de setembre de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.