diumenge, 6 de maig del 2018

L’ECONOMIA DE L’ESGLÉSIA

Amb l’arribada del temps de la Declaració de la Renda convé aclarir alguns punts sobre els rumors sense base sobre el finançament de la nostra Església. Aquestes i altres dades les podeu trobar a la pàgina web de XTantos, el por tal creat el 2007 per donar a conèixer a la societat espanyola el finançament econòmic de l’Església Catòlica. Comencem:

Paga IVA l'Església?

Des de l'any 2007 l'Església paga l'IVA (Impost de Valor Afegit) en totes les seves compres i té el mateix règim fiscal que d'altres institucions, associacions, fundacions i que la resta de confessions religioses. La llei que regula el règim fiscal de l'Església i de la resta d'institucions del sector no lucratiu és la Llei de Mecenatge que es va aprovar el 2002.

Per què es diu que l'Església no paga impostos com l'IVA?

Per entendre-ho caldria conèixer una mica d'història sobre el finançament de l'Església. Fins a l'any 2007 l'Església no pagava l'IVA en les adquisicions de béns immobles ni en les compres d'objectes destinats al culte. Però amb l'aprovació del Sistema d'Assignació Tributària l'Església va decidir renunciar a l'exempció de l'IVA i des de llavors l'Església paga l'IVA en totes les seves compres.

L'Església rep de l'Estat 11.000 milions d'euros?

És freqüent que diferents persones i associacions llencin a l'opinió pública la idea que l'Estat dóna una gran quantitat de diners a l'Església (11.000 milions o més) i mostren l'Església com a receptora d'innombrables beneficis.

Amb aquest tema cal ser contundent ja que està molt clar. L'Església solament rep de l'Estat la quantitat de diners que els contribuents decideixen en marcar la casella a la Declaració de la Renda. Segons els últims resultats, l'Església rebrà una mica més de 250 milions de la Declaració de la Renda. Però és un exercici de llibertat de cada contribuent que així ho decideix. Aquests diners no és de l'Estat sinó que són dels contribuents. És l'oportunitat de destinar solament el 0’7 % dels impostos a aquest fi concret de forma totalment voluntària. També el contribuent pot triar marcar la casella d'Altres fins socials o ambdues i, és més, l'Església no té inconvenient en què hi hagués caselles per a altres confessions religioses o per a recerca i desenvolupament… La casella de l'Església a la Declaració de la Renda és una oportunitat per al contribuent de decidir on vol que es destinin part dels seus impostos.

Què passa? Que hi ha altres xifres publicades que també sumen com “per l'Església”, per exemple, els diners que reben els col·legis concertats. En aquest cas, les escoles concertades reben aquests diners no per ser institucions de l'Església sinó per ser col·legis. Hi ha escoles amb altres idearis? Per descomptat. I també reben diners per cada plaça. Per què? Doncs perquè ofereixen a la societat la seva proposta educativa i qui vulgui, la tria. Per tant, aquests diners no va a parar a l'Església, sinó que tenen una destinació clara: el col·legi. Té un rerefons en la Constitució Espanyola clar: la llibertat dels pares de triar l'educació dels seus fills. I així successivament en l'àmbit de la sanitat, en la cura d'ancians, en la conservació del patrimoni, etc. I és que l'Església no té cap règim fiscal especial, sinó que està sotmesa al règim fiscal general.

Si voleu més informació (que n’hi ha) podeu entrar, com ja he deixat escrit abans, a la seva pàgina web i assabentar-vos de més coses.


Chusé Lodois SOLA
Article del full parroquial del Diumenge VI de Pasqua
6 de maig de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.