diumenge, 27 de maig del 2018

EL MILLOR AMIC

Avui volem compartir aquest article del sacerdot guipuscoà José Antonio PAGOLA, cèlebre autor de molts textos de reflexió cristiana. Cada setmana comparteix una reflexió al voltant de l’Evangeli del diumenge. Aquesta ens ha semblat molt interessant.

El millor amic

Al nucli de la fe cristiana en un Déu trinitari hi ha una afirmació essencial: Déu no és un ésser tenebrós i impenetrable, tancat egoistament en si mateix. Déu és Amor i només Amor. Els cristians creiem que en el Misteri últim de la realitat, donant sentit i consistència a tot, no hi ha sinó Amor. Jesús no ha escrit cap tractat sobre Déu. En cap moment el trobem exposant als camperols de Galilea doctrina sobre Ell. Per a Jesús, Déu no és un concepte, una bella teoria, una definició sublim. Déu és el millor Amic de l’ésser humà.

Els investigadors no dubten d’una dada que recullen els evangelis. La gent que sentia Jesús parlar de Déu i el veia actuar en el seu nom l’experimentava com una Bona Notícia. El que Jesús diu de Déu els resulta una cosa nova i bona. L’experiència que comunica i encomana els sembla la millor notícia que poden sentir de Déu. Per què?

Potser el primer que capten és que Déu és de tots, no només dels que se senten dignes per presentar-se davant d’ell en el Temple. Déu no està lligat a un lloc sagrat. No pertany a una religió. No és propietat dels piatosos que peregrinen a Jerusalem. Segons Jesús, «fa sortir el sol sobre bons i dolents» (Mt 5,45). Déu no exclou ni discrimina ningú. Jesús convida tothom a confiar en ell: «Quan pregueu, digueu: Pare!» (Lc 11,2).

Amb Jesús van descobrint que Déu no és només dels que s’acosten a ell carregats de mèrits. Abans que a ells escolta els que li demanen compassió, perquè se senten pecadors sense remei. Segons Jesús, Déu camina sempre buscant els que viuen perduts. Per això se sent tan amic de pecadors. Per això els diu que ell «ha vingut a buscar i salvar allò que s’havia perdut» (Lc 19,10).

També s’adonen que Déu no és només dels savis i entesos. Jesús dóna gràcies al Pare perquè li agrada revelar als petits coses que els queden ocultes als il·lustrats (Mt 11,25). Déu té menys problemes per entendre’s amb el poble senzill que amb els doctes que creuen saber-ho tot.

Però fou sens dubte la vida de Jesús, dedicat en nom de Déu a alleujar el sofriment dels malalts, alliberar posseïts per esperits malignes, rescatar leprosos de la marginació, oferir el perdó a pecadors i prostitutes… el que els va convèncer que Jesús experimentava Déu com el millor Amic de l’ésser humà, que només cerca el nostre bé i només s’oposa al que ens fa mal. Els seguidors de Jesús mai van posar en dubte que el Déu encarnat i revelat en Jesús és Amor i només Amor vers tothom.

José Antonio PAGOLA
Traducció: Francesc BRAGULAT

Grupos de Jesús

Article del full parroquial de la Festa de la Santíssima Trinitat
27 de maig de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.