diumenge, 1 d’abril del 2018

EL TEMPS PASQUAL

El temps de Pasqua és el més important de tots els temps litúrgics, ja que celebrem el centre de la nostra fe cristiana, que és la mort i resurrecció de Jesús. Té el seu inici en la nit del Dissabte Sant amb la Vetlla Pasqual. El diumenge, ja de dia, celebrem el Diumenge de Pasqua i, a partir d’aquí, se succeeixen cinc diumenges més, anomenats segon, tercer, quart, cinquè i sisè de Pasqua. El dijous següent al diumenge sisè de Pasqua abans se celebrava la festa de l’Ascensió del Senyor, i va ser traslladada al diumenge. Finalment, el diumenge següent de l’Ascensió celebrem la gran solemnitat de la Pentecosta, la vinguda de l’Esperit Sant i, amb ella, acaba el temps litúrgic de Pasqua.

Alhora, hi ha alguns elements externs que cal tenir en compte en aquest temps litúrgic: en primer lloc, la presència del ciri pasqual, entronitzat la nit de la Vetlla Pasqual, amb el foc nou beneït. El ciri pasqual és el signe de la llum de Crist, mort i ressuscitat. Un altre element important és la presència de flors i llums, així com el color blanc dels ornaments, que simbolitzen la llum de la nova vida que Crist ens ha inaugurat amb la seva mort i la seva resurrecció.

La Pasqua ha de tenir en nosaltres una repercussió com a cristians. Celebrem que la vida ha vençut la mort, que tot reneix, que floreix la nova vida que Jesús ens dóna. I això s’ha de notar en el nostre dia a dia, vivint amb alegria, renovant el nostre compromís baptismal, creixent en la fe, en l’esperança i en la caritat cristianes, malgrat les dificultats i els problemes que puguem tenir.

Hem de prendre consciència que som un poble de salvats i redimits i, en conseqüència, hem d’anunciar aquesta vida nova que Jesús ens dóna als nostres germans i germanes i als qui no coneixen Déu. És, en definitiva, estimar com Crist ens ha estimat, viure la vida que Jesús ens ha ensenyat, una vida d’amor, d’estimació, de pau, de perdó…


Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona
Article del full parroquial del Diumenge de Pasqua
1 d'abril de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.